08.10.2015. Jēkabpilī atklāta pirmā moduļu tipa ārstniecības iestāde Latvijā – MR centrs

Jēkabpils reģionālā slimnīca paplašinājusies – tās teritorijā svinīgi atklāts Magnētiskās rezonanses (MR) centrs. Jaunatklātais centrs ir nozīmīgs ne vien tādēļ, ka tas nodrošinās Jēkabpils un tuvējās apkārtnes iedzīvotājiem ļoti svarīgu diagnostikas metodi, bet arī tādēļ, ka ēka ir pirmā moduļu tipa ārstniecības iestāde Latvijā. To pēc SIA Vizuālā diagnostika pasūtījuma ir ražojis uzņēmums SIA Forta PRO uzņēmuma ražotnē tepat Latvijā- Tukumā.
Projektā ir piesaistīti labākie ārzemju projektētāji no Izraēlas, kas specializējušies ārstniecības iestāžu projektēšanā. Šai modernajai modulārai celtnei, kurā atrodas Siemens Essenza (1,5 T) MR iekārta, piemīt vērā ņemama skaņas un elektromagnētiskā lauka izolācija.

SIA Forta PRO vadītājs Ermīns Sniedze pastāstīja, ka no parastās ēku būvniecības modulārā būvniecība atšķiras ar to, ka lielākais darba apjoms tiek paveikts uzņēmuma ražotnē. „Rūpnīcā tiek izgatavoti moduļi ar pilnu iekšējo apdari, līdz ar to būvobjektā uz vietas ir nepieciešams vien veikt pamatu izbūvi un moduļu montāžu, kā arī ēkas fasādes apdares darbus. Turklāt šāda metode ļauj kontrolēt darba kvalitāti un nodrošina līdz pat 70 procentiem ātrāku realizāciju,” atklāja E. Sniedze.

Forta PRO līdzīpašnieks Guntis Rāvis pastāstīja par uzņēmuma tapšanu un nospraustajiem mērķiem, par izmantotajām tehnoloģijām un būvēšanas veidu, norādot uz daudzām moduļu konstrukciju izmantošanas priekšrocībām. Jēkabpils gadījumā MR centra tapšanas gaitā būtiskākais ieguvums bija nepārtrauktā slimnīcas darbība. Slimnīca būvdarbu dēļ ne dienu nepārtrauca darbu – tās paplašināšana notika arī bez klasiska būvlaukuma klātbūtnes. Viņš uzsvēra to, ka šādi risinājumi ļauj ietaupīt laiku un finanšu resursus, kā arī ir videi draudzīgi, jo tiek ievērojami samazināts būvgružu apjoms. Forta PRO līdzīpašnieks atzina, ka Jēkabpils ir pirmā pilsēta Latvijā, kas ir spējusi novērtēt uzņēmuma piedāvāto tehnoloģisko risinājumu piemērotību tās vajadzībām. „Veselības aprūpes nākotne ir moderna un augsti funkcionāla medicīna. Šis Jēkabpils projekts kalpos tam, lai ar moduļu sistēmu iepazīstinātu gan potenciālos pasūtītājus, gan ārstus un pacientus, gan arī arhitektus, kam ar līdzīgiem risinājumiem nav bijusi saskare, “ uzsvēra G. Rāvis.

Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Zvīdris savu uzrunu sāka ar citātu “Atļaujies sapņot, un tavi sapņi piepildīsies!”, jo beidzot ir piepildījies gandrīz 6 gadus lolotais sapnis par MR centru Jēkabpilī – līdz šim 100 km rādiusā šādas iespējas nebija. „Lai MR izmeklējumus veiktu slimnīcas pacientiem, viņus nācās transportēt uz Daugavpili, Rēzekni vai Rīgu. Smagākos gadījumos slimnieku pat nācās nosūtīt ārstēties uz citām slimnīcām, jo MR ir neaizstājama dažādu slimību diagnostikā un novērošanā. Viņaprāt, šis projekts ir nozīmīgs ieguldījums gan Jēkabpils pilsētā, gan visa novada medicīnas infrastruktūrā. I. Zvīdris norādīja, ka pagaidām MR izmeklējumi ambulatoriem pacientiem būs par maksu. Taču viesa cerību, ka valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu kvotu problēmas atrisināsies. „Kopā ar pašvaldību pieliksim visus spēkus, lai uzlabotu izmeklējuma pieejamību visiem mūsu iedzīvotājiem, tā ievērojami paātrinot slimību diagnostiku un pacientu ārstēšanās procesu šeit pat pilsētā,” teica Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs I. Zvīdris.

Savukārt Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs pateicās šī projekta iniciatoriem un īstenotājiem un atklāja, ka MR centra izveide Jēkabpilī ir liels ieguvums Jēkabpils reģionālās slimnīcas prestiža un kapacitātes celšanai. Viņš pauda gandarījumu par to, ka Jēkabpils ir pirmā Latvijas pilsēta, kas īstenojusi šāda veida projektu un sniegusi iedzīvotājiem līdz šim visbiežāk tieši Rīgā pieejamu medicīnisko pakalpojumu. ”Mēs neapstāsimies pie sasniegtā, bet turpināsim attīstīt jaunas inovatīvas idejas gan pašvaldības darbā, gan pilsētvides uzlabošanā un pilnveidošanā,” teica L. Salcevičs.

SIA Veselības centrs 4 (VC4) valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds savā uzrunā atzina, ka Viesītē ir pavadīti viņa dzīves labākie gadi un tādēļ ir sajūta, ka pasniegta lieliska dāvana savam dzimtajam novadam – Jēkabpils reģionālajai slimnīcai. Viņš atklāja, ka bez slimnīcas un pilsētas domes pretimnākšanas šis projekts nebūtu īstenojams. Tāpēc uzteica Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju L. Salceviču par atvērtību projekta īstenošanai, kurš savu iespēju robežās palīdzēja risināt visas birokrātiskās procedūras. „Atšķirībā no Rīgas, Jēkabpils pilsētā bija redzama pašvaldības, kā arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ivara Zvīdra kunga reāla ieinteresētība uzlabot MR pakalpojumu pieejamību Jēkabpils pilsētas un tuvāko novadu iedzīvotājiem,” teica M. Rēvalds. Viņš norādīja, ka MR centrs būs lielisks papildinājums Jēkabpils reģionālās slimnīcas jau esošajam modernajam diagnostisko izmeklējumu klāstam, kur jau atrodas viens no labākajiem datortomogrāfiem Latvijā. „Veselības aprūpē arvien straujāk tiek ieviestas dažādas inovācijas, kas būtiski paaugstina sniegto pakalpojumu kvalitāti. Tomēr vēl aizvien reģionālajās slimnīcās trūkst jauno speciālistu, tāpēc MR centrā pagaidām strādās tikai trīs Jēkabpils reģionālās slimnīcas darbinieki. Darbu rūpīgi uzraudzīs SIA Vizuālā diagnostika speciālisti un izmeklējumu rezultātus sniegs attālināti Rīgas vadošie radiologi – diagnosti,” skaidroja VC4 valdes priekšsēdētājs.

Iespējams, ka ar laiku situācija mainīsies, jo Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atklāja, ka, lai rosinātu medicīnas studentus savu karjeru veidot Jēkabpilī, pilsētas pašvaldība 13 topošajiem ārstiem, tajā skaitā arī radioloģijas studentam, ir piešķīrusi stipendijas.

SIA Vizuālā Diagnostika izpilddirektore Evija Mirzojana norādīja, ka šis gads ir bijis nozīmīgs SIA Vizuālā diagnostika attīstībā. „Jēkabpils MR centrs ir trešā filiāle, kas atvērta šī gada laikā un kopumā desmitā uzņēmuma filiāle. Mūsdienās ir ļoti svarīgi pastāvīgi paaugstināt sniegto pakalpojumu kvalitāti, izprast vietējo un ārējo tirgu, būt atvērtiem inovatīvām lietām un spēt stāties pretī jauniem izaicinājumiem savu mērķu sasniegšanā. SIA Vizuālā diagnostika un SIA Forta Medical kopīgais projekts Jēkabpilī ir ideāls piemērs tam, kā ideja var kļūt par realitāti. Jēkabpils reģionālās slimnīcas MR centrs izveidots ar mērķi ienest jaunas vēsmas veselības aprūpes organizēšanā un veidošanā. Ar šādu ārstniecības iestādi, kas celta, izmantojot Latvijā ražoto moduļu tehnoloģiju, tiek nests arī Latvijas vārds pasaulē,” teica E. Mirzojana.

23.03.2020

08.10.2015. Jēkabpilī atklāta pirmā moduļu tipa ārstniecības iestāde Latvijā – MR centrs